Jak kwasy BHA wpływają na skórę

Prawdopodobnie słyszałaś o kwasie salicylowym i zastanawiałaś się, do czego jest używany. Ten składnik ma długą listę zastosowań, od zmniejszania produkcji oleju po właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ale jaka jest jego data ważności? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym popularnym beta-hydroksykwasie. Jest on także doskonałym środkiem złuszczającym, co jest ważne dla Twojej skóry. Działa również przeciwzapalnie, więc może zminimalizować zaczerwienienia.

Kwas salicylowy to beta-hydroksykwas

Kwas salicylowy to rozpuszczalny w tłuszczach związek występujący w wielu produktach do pielęgnacji skóry. Należy do klasy leków zwanych salicylanami. Jego unikalna struktura oddziela część kwasową od hydroksylowej dwoma atomami węgla, w przeciwieństwie do alfa-hydroksykwasów, w których te dwa atomy są oddzielone jednym. Ta unikalna struktura sprawia, że kwas salicylowy jest rozpuszczalny w olejach, co pozwala mu lepiej przenikać do warstwy lipidowej skóry.

Kwas salicylowy jest beta-zwilżaczem, który wspomaga złuszczanie naskórka poprzez rozpuszczanie martwych komórek skóry na jej powierzchni. Mimo że jest rozpuszczalny w olejach, nie powinien być stosowany przez osoby, u których występuje reakcja podrażnienia skóry na aspirynę lub inne salicylany. Jego właściwości antybakteryjne pomagają usunąć toksyny i zmniejszyć stan zapalny. Z powodu niewłaściwej higieny skóra może wydawać się matowa i pozbawiona życia. Kwas salicylowy jest doskonałym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry, ponieważ pomaga usuwać toksyny i poprawia penetrację innych składników.

Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne

Jest powszechnie stosowany w medycynie jako lek przeciwbólowy i przeciwzapalny. Kwas salicylowy hamuje cyklooksygenazę i zmniejsza produkcję mediatorów prozapalnych. Odłącza również fosforylację oksydacyjną, która jest związana z toksycznością. Jest również powszechnie stosowana w terapii przeciwpłytkowej. W tym artykule omówione zostaną niektóre z jego zalet i wad.

Wyniki tego badania wskazują, że kwas salicylowy hamuje przyleganie bakterii gronkowca złocistego do ludzkich komórek. Leczenie antybiotykiem znacząco zmniejszyło inwazyjność szczepu Staphylococcus aureus 8325-4 na ludzkich liniach komórkowych. Konieczne są dalsze badania w celu ustalenia, czy kwas salicylowy ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Odnotowano, że kwas salicylowy ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne w przypadku różnych rodzajów bakterii.

Traci ważność po roku

Jako bHA, kwas salicylowy jest skutecznym środkiem konserwującym w produktach kosmetycznych. Przyspiesza obrót komórek skóry, przez co mikrokomórki szybciej przekształcają się w trądzik. Może to powodować nagłe pojawienie się wyprysków. Pojawienie się wysypki lub wykwitów jest dobrym znakiem, że produkt zawierający kwas salicylowy działa. Nie należy go stosować w nadmiarze lub gdy upłynął termin ważności produktu.

Termin przydatności do użycia kremów na trądzik wynosi zazwyczaj od czterech do sześciu miesięcy. Wiele z powszechnie stosowanych składników kremów na trądzik szybko ulega rozkładowi w powietrzu, powodując zwiększone podrażnienie skóry. Jeśli nie jesteś pewien, czy dany produkt jest skuteczny, warto sprawdzić jego datę ważności. Produkty, których termin ważności upływa, mogą zawierać bakterie powodujące infekcje, a sam produkt może już nie działać prawidłowo.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.